צוות מרכז אלון מאמין שלכל בני האדם הזכות למצות את יכולותיהם, לקבל הזדמנות טובה והוגנת להצליח בלימודים, ולחוות משמעות וסיפוק בחייהם.
העשייה בבית הספר היא זכות, המאפשרת להוות חלק משמעותי בחייו של התלמיד ומשפחתו. הצוות דוגל בגישה מערכתית, המושתתת על אמונה בדרך ושיתוף מלא בין כל הגורמים המעורבים בחייו של התלמיד.
אנו שואפים שתלמידינו יאמינו בכוחותיהם, יפתחו את עצמאותם, יתמודדו בהצלחה עם האתגרים העומדים בפניהם מתוך הנעה פנימית, יצרו קשרים בין אישיים הולמים וישתלבו ויתפקדו בחברה כאנשים אוטונומיים.
העשייה בבית הספר היא זכות, המאפשרת להוות חלק משמעותי בחייו של התלמיד ומשפחתו.
במסגרת יום המעשים הטובים, תלמידי מרכז אלון "פשטו" על גינות של ותיקים, ניקו, גזמו, גירפו….
יום כיף בבית ספר "מרכז אלון" לאמהות לילדים חולי סרטן
כרמית לוי, מורה לעיצוב שיער בבי"ס לחינוך מיוחד "מרכז אלון" היא אמא לילדה בת 8.5 שהחלימה ממחלת הסרטן. מאז החלמת ביתה, נקשרה כרמית למשפחות שעוברות את אותם משברים וקשיים ופועלת לעזרה כלכלית, שיחות עם משפחות, ארגון מסיבות ימי הולדת, התגייסות ותרומות לפי צורך ועוד ועוד.
במסגרת זו, הפיקה כרמית בבית הספר יום כיף לאמהות. הגיעו 17 אמהות לילדים המאושפזים בבי"ח רמב"ם. היום כלל פינוקים מהבוקר ועד הצהרים :
מטרת היום הושגה – הוצאת האמהות משיגרת יומן הקשה לאוורור, לחוויה מפנקת ומעצימה, לפינוק ולכמה רגעים של נחת ואושר.
האמהות מספרות על יום מהנה, חוויתי, מעשיר ומעצים שנתן להן כמה שעות של "אויר לנשימה"…
כרמית : "היה לי העונג לארגן ולהפיק את היום המבורך הזה. החשיבות של לקחת פסק זמן איכותי משגרת היום המתישה, לעצור לרגע, לראות את האחר, לעסוק בנתינה – נתנו לי ולתלמידים כח ואנרגיה להמשיך הלאה"
הדסה קובר, רכזת עמותת זיכרון מנחם ברמב"ם : "כרמית פנתה אליי וכך יצא לפועל יום הכיף והיופי לאמהות. היו תגובות מדהימות שלהן וזה נתן להן המון כח להמשיך. מודה מאוד לכרמית".
א.ח תלמידת יב' :"לקחתי חלק פעיל ביום המדהים הזה. לא הפסקתי להתרגש ואפילו בכיתי. הרגשתי איזה כח יש לאמהות האלו והבנתי שאם הן מתמודדות עם דבר קשה שכזה, גם אני יכולה להתמודד כמעט עם כל קושי בעולם".
לאורך השנים מתקיימים שיתופי פעולה רבים בין "מרכז אלון" לקיבוץ אלונים:
שילוב תלמידי ביה"ס בגינה הקהילתית
בית הספר מרכז אלון ממוקם בקיבוץ אלונים. לאחרונה התקבץ בקיבוץ צוות של "משוגעים לדבר", ביניהם מורה שגם עובדת בבית הספר, במטרה להקים באלונים "גינה קהילתית". הצוות גיבש לעצמו קווים מנחים לגבי אופי הגינה הרצויה ובין השאר, ראו לנכון לנסות ולשלב קהלים מגוונים עד כמה שניתן בפעילות הגינה הקהילתית.
לשמחת חברי הצוות, התברר שיש בביה"ס רצון לשיתופי פעולה עם הקהילה, ויש נכונות ואף ציפייה לשילוב תלמידי ביה"ס בפעילות הגינה הקהילתית.
כך קורה שמאז תחילת השנה מתקבצת, מדי יום ראשון, חבורה של למעלה מעשרה תלמידים ותלמידות, בליווי שתי מורות, לעבודה שתכליתה הקמת הגינה. מדובר בחבורה איכותית של נערים ונערות אשר בחרו בפעילות זאת כ"תרומה לקהילה".
השנה היא "שנת שמיטה", והדבר מכתיב התנהלות קצת אחרת בעבודות הגינה. לכן, מנצלים את הזמן כדי להכין את כל מה שניתן לצורך הקמת התשתית לגינה. במסגרת ההכנות, אספו התלמידים, ביער הסמוך, מספר גדול מאוד של אבנים. הם יצרו ערוגה מוקפת אבנים במרכז השטח בו תקום הגינה. התלמידים למדו שהמטרה של גידור באבנים היא ליצור מקומות מסתור לאויבים הטבעיים של המזיקים התוקפים את שתילי הירקות.
בהמשך עברו לטפל בחלקת עצי פרי, הצמודה לשטח הגינה. מדובר בחלקה שניטעה לפני שנים והוזנחה, לכן, נדרשת עבודה רבה ומאומצת לצורך החזרת העצים ליכולת הנבה. התלמידים מורידים מהעצים את כל ה"חזירים" (ענפים היוצאים מהשורש ופוגעים בפוריות העץ), מנקים את העצים מענפים מתים ונותנים להם צורה שתאפשר להם לחזור ולהניב בשנים הבאות. זוהי מלאכה הדורשת מיומנות של שימוש בכלי עבודה חדים – מסורים ומזמרות וכן הקפדה על ביצוע מקצועי למניעת פציעה של העצים שעלולה לגרום לריקבון בעצים.
את כל הענפים שהורדו הם מרכזים בכדי שישמשו למספר מטרות: הענפים העבים והישרים הופכים בעבודת כפיים של ניסור וגיזום – למוטות אשר ישמשו לצורך הדלייה. ענפים ישרים וקצרים יותר מקבלים "טיפול" דומה והופכים ליתדות, אליהם יחוברו מוטות ההדלייה. הענפים האחרים ינוסרו ויהפכו לחומר בעירה לחודשים הבאים. ענפים עבים במיוחד ישמשו להתקנת נדנדות פשוטות עבור הילדים שיגיעו לגינה.
עבודות נוספות שממתינות לנערים הן:
חפירת בורות שתילה לעצים ומילויים באדמת קומפוסט כהכנה לשתילה בשנה הבאה.
טיפוח פרחי הבר המצויים בסביבה וסימונם בשלטים.
הקמת "גינת פרפרים" עם פרחים מושכי מיני פרפרים.
שתילה של ירקות חורף, שנזרעו טרום שנת השמיטה, בפחיות שהתלמידים מילאו באדמת יער.
ככה, בעשייה עקבית ומתוכננת היטב, הופכים תלמידי "מרכז אלון" לחוליה חשובה ומשמעותית בהקמת הגינה הקהילתית. אנו תקווה כי בשנים הבאות יצטרפו אליהם ילדי הגנים, משפחות, קשישים ובני נוער. המטרה היא ליצור במקום חיבורים בין שכבות האוכלוסיה השונות, לאפשר יכולת ביטוי בכל גיל ולהנות ממגוון פעילויות ותוצרים בריאים שהגינה תספק.
על הזכות להיות החלוצים והמייסדים, ראויים התלמידים המתנדבים לכל שבח והערכה.
חשוב לציין כי במסגרת בית הספר והרצון לחיבור עם קהילת הקיבוץ מתקיימים שיתופי פעולה נוספים כמו:
פרויקט הקשר הרב דורי – בו תלמידים מבקרים בבתי מבוגרים ומבלים איתם כשעה וחצי בשיח/משחק/קריאת עיתון ועוד. לקראת חגים מזמינים התלמידים את המבוגרים לבית הספר לציין את החג במשחק/חידון וכיבוד מתאים, הכל מעשה ידי הילדים.
התנסות בעבודה – במסגרת הכנה לחיים התלמידים מתנסים בעבודה בענפי הקיבוץ, אם בבתי הילדים, אם בנוי ו/או במפעל. התלמידים לומדים ומתרגלים מיומנויות תוך אישיות ובינאישיות ומקיימים לאחר מכן דיון (מעגל הפנמה) על סיטואציות שהם מעלים מההתנסויות השונות.
מעורבות חברתית – אחזקת גינות הנוי בסביבת בתי הילדים בקיבוץ – התלמידים מסייעים בשמירה על ניקיון הגינות, גירוף העלים המצטברים וטיפוח הסביבה.
הוצאת כלבים לטיול בוקר – התלמידים מוציאים כלבים של חברי קיבוץ לטיול בוקר ומתמודדים עם הובלת הכלב תוך כדי יצירת קשר עם הכלבים. זוהי חוויה מעצימה עבור התלמידים והם יוצאים בתחושת סיפוק גדולה.